Rozhovor s našimi členy

08.01.2011 16:22

V bývalém černém srdci republiky, v Ostravě, se v poslední době rozhýbala činnost komunistické mládeže. Už v průběhu výměny na postu předsedy zdejšího klubu Svazu mladých komunistů Československa (bývalý předseda odešel studovat do jiného města) byl znát nárůst členské základny v tomto, pro komunisty vždy klíčovém, regionu. Naši zdejší noví mladí soudruzi zde pracují v těch nejsložitějších podmínkách, kdy se se svými vrstevníky a bývalými spolužáky setkávají především na úřadech práce, kdy nedostali zaplacené výplaty, kdy žijí v domácím prostředí sociální nejistoty a s tím související obrovské míry kriminality, zvláště pak v některých částech Ostravy, kde po setmění není radno se pohybovat. Přesto, nebo právě proto, se zdejší komsomolci velmi aktivně zapojili do svazové činnosti. A to nejen ve své oblasti, přestože jízdné je tak drahé, že jezdit vlakem už se pomalu stává výsadou buržoazie. Vždyť ostravští mladí komunisté byli vůdčími postavami masového šíření materiálů v Brně, na podporu komunistů, zejména pak komunistické mládeže na kandidátkách „radikálně levicové" KSČM, či v Plzni v průběhu poslední proběhlé Ústřední rady SMKČ.
V Ostravě se zapojili do akcí na podporu nájemníků v bytech OKD (dnes RPG velkoburžuje Bakaly) a velkou měrou také do předvolební kampaně zdejší organizace Komunistické strany Čech a Moravy. Úzkou spolupráci má náš zdejší klub tradičně s Obvodním koordinačním výborem v Ostravě-Porubě, který vede soudruh Václav Havel, přítel mladých komunistů, dříve také velký přispivatel komunistického týdeníku Naše pravda, pod jehož názvem vychází obsahově z větší části změněná (směrem od vědeckého socialismu) pondělní, „straničtější" příloha Haló novin. Teď už se každý rok v Ostravě pořádá „Slavnost levicového tisku" místo „Slavnosti Naší pravdy". Je otázka, zdali je co slavit.
O vzrůstajícím agresivním antikomunismu, /který ještě více rozdmýchává prohlášení knížete Schwarzenberga, který se podepsal s několika fašisty (opravdu jsou to mnohdy lidé z vlád, kde jsou děti z fašistických rodin a oslavují se divize SS) pod návrh srovnat celoevropsky komunismus a nacismus - tedy máme věřit, že fašisty jsou lidé-komunisté, kteří nás fašismu-nacismu zbavili a říká nám to někdo, kdo se s otevřenými fašisty paktuje. Stejní lidé, z fašistických rodin, navrátivší se také mnohdy z emigrace v USA, po rozpadu SSSR, potlačují „vesele" práva ruské menšiny v pobaltských státech, v hranicích EU a nic se neděje/ i v tomto regionu svědčí první událost, na kterou se ostravských mládežníků ptám. Toto jsou plody nenávistné antikomunistické výchovy ve školách a podobných prohlášení, resp. výlevů:

Nikolo, Radku, před několika týdny Vás, s dalšími soudruhy, napadli mladí antikomunisté. Je to tak…?
Přesně tak, šli jsme směrem na autobusovou zastávku Hrabůvka Kostel asi v 7 večer. Šla za námi skupina lidí. V podchodu, poté, co si všiml odznáčků, začal jednoho našeho soudruha slovně napadat a urážet mladý kluk. Pak ho žduchl zezadu do zad a on málem spadl na schody tváří. Otočil se a odcházel. Na zastávce do něho znova žduchl. V té chvíli se do toho ještě vložil jiný ze skupiny a napadli další naše lidi, dokonce soudružku, dívku, té dali pěstí a potom ji žduchli na železnou tyčku a ona se praštila do hlavy. Pak se už strhla bitka, další soudruh dostal hlavou o okraj nástupiště zastávky... Útočníci pak utekli s nadávkami, které na nás ještě křičeli. Poté jsme zavolali policajty a ti nám řekli, ať si zajdeme na polikliniku… Zajímala se o to televize Nova...

Co si o tom myslíš, Romane, byl jsi přítomen, co soudíš o tolik proklamované demokracii?

Jak se to podle Tebe slučuje s tím, že lidé jsou, dnes již od mládí, vychováváni k nenávisti ke komunistům?
Žijeme prý v demokratickém státu, kde Listina základních práv a svobod a další normy mají zaručovat, že každý má právo sdružovat se a vyjadřovat svůj názor. Tato práva byla omezena skupinou útočníků, kteří napadli členy svazu a jejich přátele. Domnívám se, že tento útok byl jasně, cíleně zaměřený, jelikož členové svazu ani jejich přátele nikoho neuráželi, nevnucovali nikomu své názory, chovali se jako spořádaní občané a přesto byli vystaveni útoku. Za vrchol bezcharakternosti považuji vztáhnout ruku na ženu. Budu apelovat na orgány v trestním řízení, aby celou věc řádně prošetřily a útočníci byli potrestáni.

Pojďme tedy k těm „zločinům", které pácháte, za něž jste byli biti. Ty jsi, Patriku, předseda největšího (ostravského) klubu SMKČ, jaké byly v poslední době hlavní klubové akce?
Jednou z hlavních akcí, které jsme pořádali jako klub, byla naše účast na ODBORÁŘSKÉ DEMONSTRACI v Ostravě. 8. 12. 2010 se uskutečnila stávka odborů i v centru Ostravy. Zúčastnilo se cca 500 lidi, kteří projevovali svůj nesouhlas s vládou, stávku podpořili i někteří soudruzi z KSČM či Klubu českého pohraničí. SMKČ měl účast 10 lidí s materiály, demonstrace se zúčastnily různé odborové svazy - např. i KOVO. Rozdali jsme tam materiály SMKČ ohledně situace nájemníků v bytech OKD (RPG), proti školnému a pak už jen nálepky, lidé nám to brali sami, letáky jsme všechny rozdali do 10 minut. Zkrátka, hodně lidí s námi sympatizovalo. Když jme vytáhli prapor SMKČ, který nám byl svěřen členem předsednictva ústřední rady SMKČ na předposlední schůzi klubu, tak se na nás media seběhla jak včely na med. Fotily noviny, natáčela televize... Dokonce jsem byl s praporem i v přímém přenosu. Taková publicita je pro mě novou zkušeností. Demonstrace byla celkem povedená a vydařená.

Nebyl nějaký incident s antikomunisty i tady? Nebo to byly jen sympatie, s čím jste se setkali?
Stal se tam jen jeden menší incident. Chodil tam starší muž a vykřikoval: „Bolševické kur...", ale dva příznivci odborů tohoto člověka spacifikovali a pak už byl klid. Po demonstraci se všichni v klidu rozešli domů.

Na závěr mi, Patriku, řekni, je-li ostravský klub SMKČ nějak prezentován na internetu.

Jednak jsme na facebooku (Svaz mladých komunistů Ostrava) a v současnosti máme dokonce dvě internetové stránky, jednak již delší dobu web www.smkcostrava.wbs.cz a nově i www.smkcostrava.webnode.cz.

 

PŘEVZATO Z WWW.KOMSOMOL.CZ